MENUMENU
שוק התשלומים העסקיים (B2B) העולמי עובר שינוי דרמטי ב-2025. השינוי מונע על ידי חידושים טכנולוגיים, התפתחות המסגרות הרגולטוריות וגלובליזציה מתגברת של המסחר העולמי.
בשונה מתחום תשלומי לקוח-עסק (B2C), שבו נוחות היא לרוב המניע לשינוי, תשלומי B2B שמים דגש על יעילות, אבטחה ויכולת התרחבות. עם תחילתה של 2025, עסקים מוצאים את עצמם בצומת דרכים של התפתחות טכנולוגית: תשלומים בזמן אמת, בלוקצ'יין, זיהוי הונאות מבוסס בינה מלאכותית ופיננסים מוטמעים מתלכדים ומגדירים מחדש את אופן ניהול העסקאות הפיננסיות של חברות.
השנה, עסקים חייבים להסתגל לאקו-סיסטם הפיננסי המשתנה במהירות או להסתכן בכך שיישארו מאחור. לכן הכנו לכם סקירה מקיפה על השינויים המשמעותיים שעובר עולם התשלומים ב-2025.
מהירות ויכולת חיזוי הופכות לחשובות ביותר עבור עסקאות B2B ותשלומים בזמן אמת (Real-Time Payments - RTP) מתגבשים כסטנדרט עבור עסקים ברחבי העולם.
הצפי הוא כי עד 2025 ליותר מ-100 מדינות תהיה תשתית תשלומים בזמן אמת, שתטפל בחוסר היעילות שנגרם מעיכובי הסליקה - ותשפר את שקיפות תזרים המזומנים. מערכות אלו מאפשרות לעסקים להעביר כספים באופן מאובטח, חלק וחוצה גבולות, תוך הפחתת התלות בתהליכים בנקאיים מסורתיים ואיטיים.
תקנות התשלומים המיידיים של האיחוד האירופי, המחייבות עסקאות באירו בזמן אמת ללא עלות נוספת, האיצו את אימוץ הטכנולוגיה. מוסדות פיננסיים נדרשים לשדרג את המערכות שלהם למהירויות גבוהות יותר, שקיפות רבה יותר ואינטגרציה עם פלטפורמות תכנון משאבי ארגון (ERP).
שווקים מתעוררים כמו הודו וברזיל מובילים באימוץ תשלומים בזמן אמת (RTP), המשולבים בניהול שרשראות אספקה, תשלומי שכר ופעולות פיננסיות נוספות. מערכות תשלומים גלובליות במדינות כמו הודו וסינגפור מדגימות שיתוף פעולה גלובלי, מייעלות תהליכים, מפחיתות עלויות ומשפרות את ניהול הנזילות – כל אלה הם מאפיינים של סחר גלובלי מוצלח.
המשמעות של אימוץ טכנולוגיות RTP היא עמוקה: עסקים נהנים מתשלומים מהירים יותר לספקים, סליקה מהירה יותר ויכולת חיזוי משופרת של תזרים המזומנים. באירופה לבדה, היקף עסקאות ה-RTP צפוי לגדול בכ-50% מדי שנה עד 2028, מה שמדגיש את הפוטנציאל שלהן לחולל שינוי משמעותי בשוק. יותר ויותר מדינות מקימות מערכות תשלומים בעלות יכולת פעולה הדדית, וכך תשלומים בזמן אמת עתידים להגדיר מחדש את נוף תשלומי ה-B2B העולמי, תוך קידום היעילות ועידוד מסחר גלובלי פשוט ומהיר.
תפיסת הפיננסים המוטמעים (Embedded Finance) מחזקת את אחיזתה במגזר ה-B2B ומשנה את האופן שבו עסקים מנהלים תשלומים ושירותים פיננסיים.
פיננסים מוטמעים מאפשרים לעסקים ליזום עסקאות ישירות מפלטפורמות כמו SAP או Oracle מבלי לעבור למערכות בנקאות חיצוניות. אינטגרציה זו מפשטת את תהליכי העבודה ומפחיתה את הסיכון לטעויות אנוש בהתאמות התשלומים בשלב הנהלת החשבונות. על פי חברת Mastercard שוק הפיננסים המוטמעים לעסקים קטנים לבדו צפוי להגיע ל-124 מיליארד דולר עד 2025.
מעבר לכך, הפתרון המשולב מאפשר לעסקים להציע לספקים וללקוחות שלהם אפשרויות תשלום גמישות. כלים כמו כרטיסים וירטואליים לניהול הוצאות, מערכות שכר אוטומטיות ותשלומי ספקים מיידיים נהפכים לסטנדרט בעולם העסקי. הם משפרים את היעילות התפעולית ומחזקים את היחסים בין עסקים על ידי טיפוח אמון ואמינות.
טכנולוגיית הבלוקצ'יין מחוללת מהפכה בעסקאות B2B על ידי שימוש בפרוטוקולים מאובטחים, שקופים ובלתי ניתנים לשינוי, מה שהופך אותה לכלי חשוב ביותר עבור ענף הסחר הגלובלי.
במהלך 2025, טכנולוגיות בלוקצ'יין יאומצו באופן נרחב להעברת תשלומים בינלאומיים, מימון סחר וניהול שרשרת האספקה, ויאפשרו לעסקים לנהל עסקאות בינלאומיות ביעילות מירבית. האופי המבוזר של הטכנולוגיה מבטל את הצורך בצדדים שלישיים מסורתיים כמו בנקים מתווכים (קורספונדנט), ומפחית משמעותית את העלויות ואת טווח הזמן של ההעברות.
חידוש מרכזי באקוסיסטם של הבלוקצ'יין הוא עלייתם של מטבעות דיגיטליים יציבים (Stablecoins) שאותם גם ניתן לראות בשימוש הולך וגובר בתשלומי B2B. בשונה ממטבעות קריפטו תנודתיים, המטבעות היציבים מעוגנים למטבעות פיאט מסורתיים (כמו דולר או שקל). כך הם מציעים את המהירות והיעילות של הבלוקצ'יין, יחד עם שמירה על יציבות מחירים – שעסקים זקוקים לה עבור ניהול תקציב מסודר.
תכונות אלו הופכות את המטבעות היציבים לאטרקטיביים במיוחד עבור עסקים המנהלים תשלומים בינלאומיים והמרות מט"ח. באמצעות שימוש בבלוקצ'יין, עסקים יכולים לשפר את עמידתם בסטנדרטים, להפחית סיכונים תפעוליים ולשפר את ניהול הנזילות שלהם, במיוחד בשווקים שבהם מערכות התשלום המסורתיות איטיות או יקרות במיוחד.
עם העלייה בהיקף השימוש בתשלומים דיגיטליים, גדלים הסיכונים הקשורים להונאות ופשיעת סייבר. השנה יובילו בינה מלאכותית (AI) ולמידת מכונה (Machine Learning - ML) את חזית המאבק הזה. רמת הפגיעות הגבוהה של מערכות התשלומים העסקיות שבהן היקף כספים גבוה, דורשת מערכות הגנה חזקות למניעת הונאות.
פתרונות מבוססי בינה מלאכותית מאפשרים לעסקים לזהות ולמנוע הונאות בזמן אמת. לדוגמה, טכנולוגיית Decision Intelligence Pro של מאסטרקארד, משתמשת בבינה מלאכותית (Gen-AI) לניתוח של למעלה מטריליון נקודות מידע בפחות מ-50 אלפיות השנייה, ומצליחה לקבוע את אמינות העסקאות ברמת דיוק חסרת תקדים. מערכת זו הגדילה את שיעורי ההגנה מפני הונאות בכ-300%, תוך הפחתה משמעותית של התראות שווא והבטחת פעילות חלקה יותר.
אלגוריתמים של למידת מכונה משפרים גם את ניטור העסקאות על ידי זיהוי דפוסים וחריגות המעידים על הונאה. כלים אלה לא רק מונעים עסקאות בלתי מורשות, אלא גם עוזרים לעסקים לעמוד בדרישות רגולטוריות בינלאומיות בשירותים פיננסיים כמו מדיניות איסור הלבנת הון (AML) ומדיניות אימות הזהות "הכר את הלקוח" (KYC).
ככל שפושעי סייבר הופכים למתוחכמים יותר, כך טכנולוגיות בינה מלאכותית ולמידת מכונה ימשיכו להיות רלוונטיות באבטחת תשלומי B2B.
ארנקים דיגיטליים, שכבר מזמן מהווים חלק מעולם התשלומים הצרכניים, משנים כעת את האופן שבו עסקים מנהלים עסקאות פיננסיות במגזר ה-B2B.
פלטפורמות אלו, שמאחסנות באופן מאובטח נתוני לקוחות ותשלומים, מותאמות יותר ויותר לטיפול במורכבות של תשלומי B2B ומציעות לעסקים גמישות ושליטה. הארנקים הדיגיטליים, מיישמים את הלקחים מחוסר היעילות הקיים בעולם התשלומים המסורתיים. הם מפשטים את תהליכי התשלומים וההעברות, משפרים את האבטחה ומייעלים את הפעולות הפיננסיות.
היכולת שלהם לאפשר העברות במגוון מטבעות הופכת אותם לבעלי ערך במיוחד בסחר בינלאומי, שכן הם מפחיתים את הצורך בהתקשרות עם כמה בנקים במקביל. שיפורים מתקדמים נוספים מגיעים מפלטפורמות כמו Moneynet שבהן עסקים יכולים לנהל תשלומים חוצי גבולות, המרת מטבע בזמן אמת, יחד עם אינטגרציה פשוטה לתהליכי עבודה קיימים.
עד 2025, צפוי כי יותר מ-60% מאוכלוסיית העולם תשתמש בארנקים דיגיטליים, מה שמדגיש את הרלוונטיות הגוברת שלהם הן בהקשרי צרכנות והן בהקשרים עסקיים.
מעבר להעברות תשלומים, ארנקים דיגיטליים מעצבים מחדש את תחום האי-קומרס ל-B2B על ידי אספקת פתרונות פשוטים ומאובטחים המייעלים את העסקאות. עם התרחבות השווקים המקוונים בתחום הרכש והמכירות, הארנקים משתלבים עם כלי המסחר ברשת, מפשטים את תהליכי הרכש ומשפרים את מעורבות הלקוחות. הארנקים הדיגיטליים מעניקים לעסקים שליטה משופרת על תזרימי המזומנים, יתרון חשוב בשווקים תחרותיים שזזים מהר.
באמצעות שימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין, הארנקים מציעים שקיפות, אבטחה וסליקה בזמן אמת. הם מפחיתים חסמי כניסה, ומאפשרים לעסקים בעלי נגישות בנקאית מוגבלת להיכנס בכל זאת לרשתות המסחר הגלובליות. הכלים האלה מעצימים עסקים קטנים ובינוניים באזורים מתפתחים, ומעניקים להם הזדמנות להתחרות בקנה מידה עולמי.
הארנקים הדיגיטליים מתפתחים ומשלבים תכונות מתקדמות כמו סליקה בזמן אמת וכלי ניתוח נתונים מתקדמים, וכך הם הופכים לכלים הכרחיים לניהול עסקאות B2B מורכבות וניווט בעולם המסחר הגלובלי.
הופעתם של מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים (CBDC) עומדת לשנות את תשלומי ה-B2B אף יותר.
אלה הן גרסאות דיגיטליות של מטבעות לאומיים, שמתוכננות לספק את היעילות של תשלומים דיגיטליים יחד עם האמון והיציבות של גיבוי הבנק המרכזי. בשנת 2025, מדינות כמו סין, סינגפור ומדינות האיחוד האירופי מובילות את המהלך עם פיילוטים פעילים של CBDC.
עבור עסקאות B2B מטבעות CBDC מציעים כמה יתרונות: הם מאפשרים סליקה מיידית; מפחיתים עלויות פר עסקה; ומספקים שקיפות גדולה יותר בתשלומים חוצי גבולות. בנוסף, מטבעות CBDC מבטלים את הצורך במתווכים, מייעלים סחר בינלאומי ומפחיתים את הסיכון מפני תנודות מטבע.
עסקים המאמצים שימוש ב-CBDC אמנם יצטרכו לעדכן את תשתית התשלומים שלהם ולהסתגל למסגרות רגולטוריות חדשות. עם זאת, היתרונות ארוכי הטווח, כולל מחזורי תשלום מהירים יותר וניהול נזילות משופר, הופכים את המטבעות האלה לאפשרות אטרקטיבית לארגונים בעלי חזון וראייה לטווח רחוק.
אמון הוא מרכיב קריטי בתחום תשלומי ה-B2B. פתרונות זהות דיגיטלית משחקים תפקיד חיוני בשיפור האבטחה והאמינות של עסקאות פיננסיות ובמיוחד של העברות תשלומים. ב-2025 האימות הביומטרי ואימות הזהות מבוסס למידת מכונה יהפכו ככל הנראה לסטנדרט קבוע בפלטפורמות תשלום.
חידושים אלו מאפשרים לעסקים לאמת את זהות השותפים והלקוחות שלהם בדיוק רב יותר, מפחיתים את סיכוני ההונאה ומבטיחים עמידה בתקנות איסור הלבנת הון ו"הכר את הלקוח". הם גם מציעים דרך להתמודד עם סיכוני אבטחת הסייבר הנובעים מפריצת סיסמאות, על ידי מעבר לגישה על בסיס זהות דיגיטלית.
פתרונות זהות דיגיטלית מפשטים גם תהליכי אישור מורכבים בעסקאות גדולות, מפחיתים עיכובים ומבטיחים שרק גורמים מורשים יוכלו לגשת למידע פיננסי רגיש. עם המשך התרחבות הכלכלה הדיגיטלית, אימות הזהות הדיגיטלית יהפוך לכלי הכרחי לאבטחת תשלומי B2B.
עם ההתפתחויות בענף התשלומים, גם הגופים הרגולטוריים מרחיבים את גבולות ההשפעה שלהם, כדי לכלול גם מוסדות פיננסיים שאינם בנקים (NBFIs) וטכנולוגיות מתפתחות.
המשרד להגנת הצרכן האמריקאי (CFPB) הגדיר כללים חדשים עבור ארנקים דיגיטליים וספקי שירותי BNPL (קנה עכשיו - שלם אחר כך), כדי להבטיח עמידה בסטנדרטים של הגנת הצרכן. שינויים אלה מובילים את המוסדות הפיננסיים וחברות הפינטק לבצע הערכה מחודשת של ניהול הסיכונים והמבנה התפעולי שלהם.
במקביל, תקנות הבנקאות הפתוחה מעצבות את הסביבה התחרותית, מעודדות שיתוף פעולה בין הבנקים המסורתיים וחברות הפינטק, ופותחות הזדמנויות ומוצרים חדשים.
המורכבות של תשלומי B2B דורשת שיתוף פעולה בין בנקים, חברות פינטק, ממשלות ותאגידים.
שיתוף הפעולה הזה מניע חדשנות בזכות התמודדות עם אתגרים כמו עיכובים במעבר כספים בין מדינות, ציות לרגולציה ומניעת הונאות. בנוסף, השותפויות בין חברות פינטק ומוסדות פיננסיים מסורתיים מובילות להטמעת טכנולוגיות בלוקצ'יין במערכות התשלום המרכזיות ומשפרות את השקיפות, האבטחה והסקלביליות של החדשנות. גם ממשלות משחקות תפקיד מפתח בפיתוח חדשנות, עם יוזמות כמו PSD3 באירופה ומיזמי תשתית דיגיטלית כמו UPI בהודו ו-PIX בברזיל, המטפחים רשתות תשלומים נגישות ויעילות יותר.
ככל שעולה הגידול בביקוש לתשלומים פשוטים, מהירים ומאובטחים, נוצרים שיתופי פעולה שמביאים אל השולחן מומחיות ממגוון מקורות ליצירת פתרונות מותאמים לעסקים. על ידי קידום טכנולוגיות תשלומים בזמן אמת, שיתופי פעולה ואינטגרציה של סחר גלובלי, עסקים בעידן החדש יכולים לפעול מהר יותר ובאופן חכם יותר. גישה זו סוללת את הדרך למערכות תשלום מתפתחות וחסינות - שעונות על הצרכים המתפתחים של השוק העולמי.
בשנת 2025, השינוי של שוק תשלומי ה-B2B תחרוג אף מעבר לאימוץ הטכנולוגיות החדשות.
מדובר בחשיבה מחודשת על האופן שבו עסקים מתקשרים עם האקוסיסטם הפיננסי שלהם. מגמות כמו תשלומים בזמן אמת, בלוקצ'יין, אסטרטגיות מותאמות ESG וארנקים דיגיטליים יוצרות מרחב יעיל, מאובטח ומכליל יותר בכל הנוגע לתשלומים גלובליים. החידושים האלה מטפלים בחוסר יעילות הקיימת בתחום, מייעלים תהליכים ומאפשרים לעסקים להרחיב את הצמיחה הגלובלית שלהם.
מודרניזציה ושדרוג מערכות התשלום חשובים במטרה להשיג יתרון תחרותי בעולם העסקי. אימוץ פתרונות כמו פיננסים מוטמעים ואקוסיסטם שיתופי משפר יעילות, מפחית עלויות ומחזק את היחסים עם הספקים. ארגונים שלא ישכילו לאמץ את השינויים בזמן, מסתכנים בכך שיישארו מאחור. אנחנו הרי כבר נמצאים בכלכלת digital-first שדורשת תהליכים חכמים, מהירים ומאובטחים יותר. על ידי מינוף ההתפתחויות האלה, עסקים יכולים לשים את עצמם על המסלול להצלחה מתמשכת בשוק עולמי מתפתח.